PITA KAO TRADICIONALNO BOSANSKO JELO

Pita, kao tradicionalno bosansko jelo, od vitalne je važnosti za nacionalnu kuhinju Bosne i Hercegovine, i njeno pravljenje i jelo institucionalizirano je kroz specijalizirana mjesta zvana 'buregdžinice'. Buregdžinice su hramovi koji čuvaju tradiciju pripremanja ovog jela prema receptima starim nebrojeno veliki broj godina, i čine ga dostupnim gladnim masama. Tradicionalne pite u Bosni i Hercegovini prikladno su nazvane po glavnom sastojku u njihovom filu; tako je sirnica punjena mladim sirom, zeljanica kombinacijom špinata i sira, krompiruša krompirom, a tikvenica tikvama. Bosanske pite su u obliku velikih puževa koji se obično nalaze u okrugloj ili četvrtastoj tepsiji, ili u obliku nešto manjih krugića s nekoliko zavojnica. Možemo sa sigurnošću reći da je ovo veoma ukusno i zdravo jelo jedno od omiljenih jela svakog Bosanca (i bilo koga ko se osjeća jednim).